Παιδεία … η βιασμένη κόρη της Ελλάδας και οι παρθενορραφίες της …

Τι είναι όμως Παιδεία;

Ο   όρος  Παιδεία επιδέχεται διάφορους ορισμούς. Οι διαφορές αφορούν κυρίως τον σκοπό, τις μεθόδους και το περιεχόμενο της παιδείας.

Παιδεία “είναι το κληροδοτούμενο από γενεά σε γενεά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο του ανθρώπου”. ( Ε. Παπανούτσος)

Παιδεία  “είναι η πνευματική και ηθική αγωγή των νέων, η διάπλαση των διανοητικών δυνάμεων και του χαρακτήρα, ιδιαίτερα με την παροχή συστηματικής μόρφωσης στα σχολεία και  στα άλλα Εκπαιδευτικά ιδρύματα“. (UNESCO – Λεξικό Κοινωνικών Επιστημών)

Επίσης “κάθε σύστημα παιδείας αποβλέπει στο να καλλιεργεί τους νέους για μια ειδική διαγωγή ζωής, που χαρακτηρίζει και συμφέρει την ομάδα με την αποφασιστική ισχύ στην κοινωνική ιεραρχία“. (MaxWeber)

Συνοψίζοντας θα ξεχωρίζαμε δύο τύπους παιδείας:

Α)Η πρώτη Παιδεία “είναι ένα σύστημα αγωγής, που έχει σαν σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής.
Καλλιεργεί στον εκπαιδευόμενο αξίες όπως: την άμιλλα, τον υγιή ανταγωνισμό, την ισοτιμία, την ισονομία, την δικαιοσύνη, τον σεβασμό στον πλησίον και την δημοκρατία”.
Εδώ η παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ιδεώδες και πρέπει να απέχει από κάθε χρησιμοθηρία και ωφελιμισμό.
Αυτή η παιδεία με κάνει σωστό, καλό και χρήσιμο άνθρωπο.

Β)Η άλλη Παιδεία “είναι ένα σύστημα μάθησης εξειδικευμένων γνώσεων που αποκτά ο εκπαιδευόμενος, παρακολουθώντας Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως Σχολεία και Πανεπιστήμια με σκοπό, να τις χρησιμοποιήσει σαν επιπλέον εφόδιο στην έρευνα, στην αναζήτηση εργασίας ή για μια καλύτερη ποιότητας ζωής”.
Εδώ η παιδεία αποβλέπει σε χρησιμοθηρία, ωφελιμισμό και αποκομιδή κέρδους υλικού ή πνευματικού.
Αυτή η παιδεία με κάνει καλό τεχνίτη ή επιστήμονα.

Η πρώτη παιδεία πρέπει να είναι υποχρεωτική και να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. (Άρθρο 16, Σύνταγμα της Ελλάδας: Η παιδεία αποτελεί αποστολή του κράτους… Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας…)

Η άλλη Παιδεία πρέπει να είναι προαιρετική, να παρέχεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών δωρεάν, βάσει κριτηρίων αξιολόγησης, ή επί πληρωμή (σε χαμηλή τιμή) μη κερδοσκοπικά, για όλους τους Έλληνες. Επίσης στην προαιρετική παιδεία πρέπει να υπάρχουν και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύμτα(Πανεπιστήμια), πληρώντας βέβαια όλα τα στάνταρ, τις προδιαγραφές και τα συστήματα αξιοκρατίας και αξιολόγησης τα οποία θα εποπτεύονται από κάποια Ειδική Ανεξάρτητη Αρχή.

Η Παιδεία παρέχεται 

Άμεσα: από την οικογένεια,  το σχολείο (εκπαίδευση), το κοινωνικό περιβάλλον και
Έμμεσα: από τα ΜΜΕ , από πολιτιστικές διαδικασίες, σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου ή στον επαγγελματικό χώρο.

Τώρα βέβαια γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

Τι θα περιλαμβάνει η υποχρεωτική παιδεία;
Πόσα χρόνια θα διαρκεί;
Ποια σχολεία θα την παρέχουν;
Θα είναι η υποχρεωτική παιδεία προθάλαμος και κριτήριο αξιολόγησης για εισαγωγή στην προαιρετική εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια; Εάν ναι, τότε πως;

Πριν απαντήσουμε όμως στα δαιδαλώδη αυτά ερωτήματα να τονίσουμε και να λάβουμε υπόψη μας τα εξής.

Η Παιδεία είναι ο πρώτος, μόνος και βασικός πυλώνας που στηρίζεται ένα Κράτος, μία ομάδα ανθρώπων, η οικογένεια ή ένα άτομο.

Διότι φίλοι μου η παιδεία θα μου δώσει τον καλό και σωστό άνθρωπο, τον κάλο επιστήμονα, που αργότερα θα γίνει Δάσκαλος, Γιατρός, Δικηγόρος, Δικαστής, Οικονομολόγος, Πολιτικός, Τεχνίτης ή Εργάτης. Έτσι όλοι οι υπόλοιποι πυλώνες δομής, λειτουργίας και ανάπτυξης του Κράτους (Δημόσια Διοίκηση, Οικονομία, Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Πολιτική, Ασφάλεια-Στρατός, Ανάπτυξη, Εμπόριο κλπ) θα λειτουργούν σωστά και αποδοτικά.

Η Παιδεία είναι η ρίζα του δένδρου της ευημερίας και της ανάπτυξης ενός Κράτους.

Η Παιδεία πρέπει να σέβεται, να ενσωματώνει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την Γλώσσα μας, τις Παραδόσεις μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε, σαν έθνος και φυλή, θα χάσουμε τα χαρακτηριστικά μας, το στίγμα και την υπόστασή μας.

Επίσης η Παιδεία πρέπει να μας προσαρμόζει στις εξελίξεις, στο παρόν και να μας προετοιμάζει για το μέλλον.

Κάπου εδώ γύρω – γύρω έγινε ο βιασμός αυτής της αγνής και όμορφης κόρης – της Παιδείας.

Η Παιδεία παρεβιάσθη και ως προς την γλώσσα αλλά και ως προς τους βασικούς σκοπούς και λειτουργίες της.

Ξεκινήσαμε να μιλάμε Αρχαία Ελληνικά και καταλήξαμε σε Μαλλιαρά Εσπεράντο.

Η παιδεία δεν μας μετέδωσε Ηθική και Αξίες με αποτέλεσμα να γίνουμε χειρότεροι άνθρωποι, επιστήμονες και πολιτικοί(δες το ήθος και την κατάντια τους σήμερα).

Η παιδεία δεν πρέπει να είναι θέμα Κομματικής Διακήρυξης, αλλά θέμα Διακομματικής ομάδας εμπλουτισμένη με επιστήμονες, ειδικούς και πρακτικούς, οι οποίοι σε μακροχρόνιο σχεδιασμό να θέσουν τους στόχους, τις βάσεις, τα εχέγγυα και τις τακτικές ώστε να φτάσουμε στα θεμιτά αποτελέσματα.

Υποχρεωτική παιδεία

Τι θα περιλαμβάνει;

Κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει:

  • Να διαβάζει και να γράφει Ελληνικά(Αρχαία και Νέα) και μία άλλη γλώσσα, λόγω Παγκοσμιοποίησης, κατά την γνώμη μου Αγγλικά.
  • Να μπορεί να κάνει βασικές αριθμητικές πράξεις και σκέψεις με το μυαλό του, το χαρτί και το μολύβι.
  • Βασικές αρχές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
  • Να ξέρει Γεωγραφία.
  • Να ξέρει την Ιστορία μας, την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια.
  • Να ξέρει τις βασικές Αρχές της Γεωργίαςκαι της Κτηνοτροφίας, Οικολογία και Περιβάλλον.
  • Να ξέρει τις Βασικές Αρχές της Οικογενειακής Οικονομίας.
  • Να γνωρίζει Βασικές Αρχές Τεχνολογίας, δηλαδή χρήση: υπολογιστών, κινητών, Διαδικτύου και Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας και ότι άλλο έχει σχέση με την καθημερινότητα.
  • Να ξέρει το Σύνταγμα και τους Νόμους.
  • Να γνωρίζει τις Βασικές αρχές της Θρησκειολογίας – Θρησκείες
  • Να γνωρίζει Κυκλοφοριακή Αγωγή.
  • Να δοθεί έμφαση στην χειροτεχνία και την δημιουργικότητα.
  • Να ασχολείται περισσότερο με αθλοπαιδιές και εκγύμναση σώματος και μυαλού.(Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ)
  • Και το κυριότερο όλων, όλα τα ανωτέρω, όχι σε υπερβολικό όγκο, όχι σε βάρος του ελεύθερου χρόνου του, χωρίς παπαγαλία, με ακόνισμα του μυαλού και με χρήση εποπτικών εκπαιδευτικών μέσων στον χώρο του σχολείου.

Πόσα χρόνια θα διαρκεί;

  • Μέχρι τα 17 του, δηλαδή νομίζω ότι είναι αρκετός χρόνος για να εντρυφήσει σε αυτά.
  • Δημοτικό σχολείο 6 χρόνια και Γυμνάσιο 5 χρόνια, υποχρεωτικά και Λύκειο 2 χρόνια προαιρετικά.
  • Η αξιολόγηση του, αν συνεχίσει στην επόμενη βαθμίδα(Λύκειο) να γίνει με κριτήριο τις προηγούμενες βαθμολογίες και το ιστορικό του κατά 60% και με εξετάσεις κατά 40%.

Ποια σχολεία θα την παρέχουν;

  • Τα Δημόσια σχολεία υποχρεωτικά, δωρεάν ή σε Ιδιωτικά αν προτιμά ο γονιός με χρέωση δικιά του..

 Θα είναι η υποχρεωτική παιδεία προθάλαμος και κριτήριο αξιολόγησης για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια;

  • Όχι να μην είναι προθάλαμος και να μην λαμβάνεται υπόψη στην είσοδο στα Πανεπιστήμια.
  • Η προετοιμασία για εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο και η αξιολόγηση, να γίνεται στις δύο τάξεις του Λυκείου.

Προαιρετική Παιδεία

Τα δύο χρόνια (18-19 ετών) μπορεί να ακολουθήσει Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και στα 19 του να αποφοιτήσει με Απολυτήριο και Πτυχίο ή να προετοιμαστεί με τα βασικά πανεπιστημιακά μαθήματα(Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Οικονομία κλπ) ανάλογα με την εκπαίδευση που θέλει να ακολουθήσει.

Το Λύκειο να είναι ενιαίο με κατευθύνσεις που θα περιέχουν ροές μαθημάτων.
Όσα παιδιά ακολουθούν Θεωρητικές Επιστήμες, όπως Φιλοσοφία, Νομική, Αρχαιολογία, Πολιτικές επιστήμες κλπ , θα παρακολουθούν την Θεωρητική κατεύθυνση και θα επιλέγουν ροές με μαθήματα που τους ενδιαφέρουν.
Τα παιδιά που θα ακολουθήσουν Θετικές ή τεχνολογικές επιστήμες με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Οικονομία, Πληροφορική, Ιατρική κλπ,  θα παρακολουθούν την Θετική – Τεχνολογική κατεύθυνση, επιλέγοντας αντίστοιχα ροές με μαθήματα του ενδιαφέροντός τους.

Οι εξετάσεις πρέπει να είναι ενδοσχολικές πανελλαδικές από τράπεζα θεμάτων με διαβάθμιση και να γίνονται δύο φορές στην σχολική χρονιά.

Η βαθμολογία να προκύπτει κατά 30% από εργασίες και κουίζ στην διάρκεια της χρονιάς και κατά 70% από τις δύο προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις.

Πανεπιστημιακή Παιδεία

Η πανεπιστημιακή παιδεία πρέπει να είναι προαιρετική και να παρέχεται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Δημόσια και Ιδιωτικά τα οποία πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές και τα στάνταρ που επιβάλλει το είδος της μόρφωσης που παρέχουν.

Σε ετήσια βάση να αξιολογούνται για συνέχιση λειτουργίας ή όχι από την κατάλληλη και αρμόδια Εποπτεύουσα Ανεξάρτητη Αρχή.

Το πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει έμφαση στην καλλιέργεια της υγιούς σκέψης του φοιτητή παροτρύνοντας τον για έρευνα και δημιουργικότητα, χωρίς μεγάλο όγκο ύλης και απομνημόνευση.

Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο.

Πρέπει το πανεπιστήμιο να είναι δεμένο χέρι-χέρι με την έρευνα, την βιομηχανία και την αγορά εργασίας.

Θα μας δοθεί όμως η δυνατότητα να τα αναλύσουμε ολα αυτά με προσοχή.

Τέλος 1ης πράξης.

Μπάμπης Μπουλής
89της

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: το περιεχόμενο προστατεύεται !!